skip to Main Content

Poster Vertekend Beeld


Joost Swarte:  MicroClimate

Vertekend Beeld (22 oktober – 21 november)

Unieke overzichtsexpositie met werk van 12 toonaangevende tekenaars bekend van hun tekeningen in de dagbladen en nieuwsmediaeen mix van veelgevraagde toppers, snel opkomend talent en wereldsterren. Er is pràchtig werk te zien en te koop van Joost Swarte, Leonie Bos, Claudie de Cleen, Nastia Cistakova, Olivia Ettema, Paul Faassen, Isa Grutter, Johan Kleinjan, Tja Ling Hu, Luis Mendo, Jip van den Toorn en Sarah Yu Zeebroek. Veel tekeningen verschenen eerder in De Volkskrant, NRC, VPRO Gids, HP/De Tijd, De New Yorker, Wallpaper*, De Morgen e.a. Maar de tekenaars tonen ook hun vrije werk met een grote variatie aan onderwerpen. Daarmee ontstaat een spannende en zeker ook inspirerende en kleurrijke expositie,die een goed beeld geeft van wat Nederland aan (politiek) tekenaars te bieden heeft.


Frits Müller: Ruud Lubbers (1985)
(c) Persmuseum / Instituut Beeld en Geluid

In de ‘Kamer van vergeten Faam’ brengen we een top-tekenaar van weleer terug onder de aandacht, met een hommage aan Frits Müller (1932-2006) die in de jaren 80 de politieke tekeningen maakte voor NRC Handelsblad en de Haagse Post. Zijn originele tekeningen hebben we in bruikleen van het Persmuseum/Stichting Beeld en Geluid.
Een echte ‘kijk-tentoonstelling!

De expositie start op vrijdag 22 oktober en loopt tot en met zondag 14 november en is steeds te bezichtigen van vrijdag tot en met zondag van 12:00 tot 17:30 en donderdag op afspraak

Gathered Self (27 augustus – 26 september 2021)

Chase Middleton (2021)

In een onrustige tijd, waarin mensen meer en meer beperkingen ondervinden, moeten wij onze aandacht verleggen naar ons zelf en onze directe omgeving. Deze tijd vraagt om zelfreflectie en herdefiniëren van wie wij zijn. Wie willen we graag zijn, hoe drukken we dit uit? Welke nieuwe rituelen ontstaan hier, en welke rituelen dienen ons niet langer? Welke dingen verzamelen we om ons comfortabel te voelen tijdens chaos? 

Aan de hand van het werk van verschillende kunstenaars onderzoekt de groepstentoonstelling Gathered Self’ hoe wij een relatie met onszelf vormen door onze omgeving. Door objecten, ervaringen, relaties en ideeën bijeen te brengen geven wij vorm aan wie wij zijn en wie we willen zijn. De nieuwe werken van Lisette van Hoogenhuyze, Yasmina Ajbilou, Iriée Zamblé, Georgia Biggs en Chase Middleton geven vorm aan dit proces van verzamelen. Zij laten zien hoe wij ons zelf verzamelen en opnieuw uitvinden. De tentoonstelling is samengesteld door curator Alyxandra Westwood. 

Het bijbehorende publieksprogramma onderzoekt op interactieve wijze het centrale thema van ‘het zelf’ samen met verschillende doelgroepen uit de stad Utrecht. In verdiepende lezingen, workshops, rondleidingen en events komen alle kanten van het onderwerp aan bod. Op die manier wordt de expositie een een uitnodiging tot reflectie op de vraag: hoe geef jij vorm aan wie jij bent?

Geweest:

M. Magdalena (18 juni-11 juli 2021)

        Carolein Smit: Maria Magdalena (2021)

Maria Magdalena is de vrouw die Jezus na zijn opstanding als eerste zou hebben herkend. Haar rol en positie werden vervolgens in de bijbel al verschillend geduid en gewaardeerd, en door de eeuwen heen is daar nog veel aan toegevoegd. Hoe zien wij haar nu? Hoe wordt zij gezien in de hedendaagse kunst? Acht kunstenaars hebben zich door deze fascinerende vrouw laten inspireren. Naar aanleiding van de grote Maria Magdalena-tentoonstelling in Museum Catharijneconvent bracht gastcurator Chantal Breukers acht kunstenaars bijeen die zich lieten inspireren door deze Bijbelse figuur en gaven ons de gelegenheid kennis te maken met haar lichte én donkere facetten: Marc Mulders, Chantal Breukers, Carolein Smit, Daniëlle Luinge, Paul de Reus, Frans Franciscus, Diana Blok en Suzanna van Oers.

Bring Home what you can Hold (16 april / 31 mei 2021)

Zeven enthousiaste jonge Utrechtse kunstenaars die werken vanuit één ateliergebouw in Overvecht maakten, op uitnodiging van Moving Gallery Utrecht, deze gezamenlijke etalagetentoonstelling in de ramen van de voormalige Broese.
Ze benaderen daarin de etalages als een huis, waarin elk raam een kamer in deze fictieve woning representeert.

Teksten over de ramen fungeren als een rondleider voor de huisbezichtiging. Hoogteverschillen, kruipruimtes en structuren zijn niet zozeer een realistisch decor maar geven suggestie van ruimtelijkheid in het huis. Met:
Annabelle Binnerts, Chaïm Dijkstra, Marianne van Aperen, Sandra Heemskerk, Caz Egelie, Jesse Strikwerda en Bart Lunenburg.
Een productie van Moving Gallery Utrecht, met dank aan Art Utrecht en gemeente Utrecht.

 

Works on Paper (II) in de galerie (16 maart – 25 april 2021)

Hanna de Haan voor haar mural, te zien in Works on Paper

Na de (alweer derde) lockdown mogen we weer open. Vooralsnog op afspraak met steeds maximaal 2 personen tegelijk. Er is zóveel moois te zien: tekeningen, schilderingen, collages, zeefdrukken … van héél klein tot héél groot! Maar er ìs een rode draad: alle kunst is gemaakt op papier. Starring: Caren van Herwaarden, Kevin Nieuwenhuijs, Salomé Roodenburg, Margo van Berkum, Charlotte Mouwens, Max Kisman, Maaike Kramer, Leo van Veldhuizen, Choi Wong, Sabine Liedtke, Simon Uyterlinde, Marijn van Wilsum en Hanna de Haan. Kijk op de Homepage of ga naar de reserveringspagina voor een afspraak.

Kevin Nieuwenhuijs in vh Broese-etalage (maart/april 2021)

     

In de etalage van voormalig de voormalige boekhandel Broese op de Stadhuisbrug / Oudegracht tonen we tot en met zondag 14 maart twee intrigerende werken van Kevin Nieuwenhuijs.
Kevin (1986) doorliep de HKU in Utrecht en woont + werkt in Zeist. Hij speelt in zijn werk graag met tegenstellingen en voert de illusie die schilderkunst is in vergaande mate door. Taferelen zijn van dichtbij niet wat ze van afstand lijken te zijn.  Hanteert daarvoor wel een geheel eigen techniek met heel brede kwasten en penselen.

Beide werken in deze etalage zijn acryl op paneel, waaruit een vorm – als het ware – is uitgehouwen.

Links: Zonderzijn/ liggend blauwzwart) 100 x 150 cm | 2020,  € 2800,-

Rechts: Zonderzijn / paarssteen) 100 x 150 cm | 2020,  € 2800,-

Raakvlakken in vh Broese (dec 2020-feb 2021)

In de periode medio december 2020 tot 9 februari toonden we – eveneens in Broese-etalage – 4 werken die ook hingen in onze succesvolle expositie RAAKVLAKKEN (28 november – 20 december)

Etalage Moving Gallery vh Broese december/februari 20/21

Van links naar rechts:

Maeve van Klaveren: Splendid Isolation (2020) pastel potlood, soft pastel en aquarel op papier (30 x 30, met lijst 37,5 x 37,5) prijs, inclusief lijst met museumglas : € 590 

Rik Berkhout: Geometric Painting #5 (2020) acryl op linnen, 160 x 130 cm,  € 2900

Maeve van Klaveren: Girl in Curtain Room (2018) pastel potlood, soft pastel en aquarel op papier (87 x 124 cm) € 1700

Rik Berkhout: Geometric Painting #1 (2018) acryl op linnen, 30 x 40 cm,  € 580 incl. lijst

Nov/Dec 2020 … RAAKVLAKKEN

RAAKVLAKKEN
ontwerp Kisman Studio

Rik Berkhout en Maeve van Klaveren: 28 november – 20 december 2020
Maeve van Klaverens tekeningen in krijt, potlood en aquarelverf zijn uiterst ingetogen. We zien jonge vrouwen in schijnbare contemplatie, zich ogenschijnlijk niet bewust van welke kijker ook.
Het echte leven moet nog beginnen. Op andere plaatsen zien we armen en handen. Handen die intens aanraken en vasthouden. Dat wat we nu zo weinig mogen en wat velen zo dringend nodig hebben. Bij Maeve zijn de handen vrij om te voelen. Geen restricties.

Maeve van Klaveren: Thursday Endlessness (30 x 30 cm) Pastel / pastelpotlood en aquarel op papier.

Ogenschijnlijk is het contrast met de grafische voorstellingen van Rik Berkhout waarmee ze in deze expositie woorden gecombineerd, groot: zéker niet ingetogen maar nog wel in control. Schilderijen over ritme, licht en schaduw. Net als de tekeningen van Maeve zijn de schilderijen van Rik opgebouwd uit kleurvakken. De verrassing was dat de paletten van beide kunstenaars raakvlakken bleken te hebben: in hun kleurtonen worden ze familie van elkaar.
Rik laat in een andere ruimte ook schilderijen zien met letters, teksten : zijn Typopaintings.

Rik Berkhout: Triangle Construction, acrylic on canvas (160 x 140 cm)


Sept/okt 2020 … It’s a Jungle! 

12 september – 4 oktober 2020

It’s a Jungle was een heel speciale – multimediale – expositie: zeven kunstenaars lieten zich inspireren door de wildernis in de stad en creëerden een urban jungle in onze galerie. Naar een idee van Jolanda Schouten, en verder met Melanie Bosboom, Reinier Lagendijk, Shirley Welten, Solar Infusion, Wild Ei en Anke Roder. Op zaterdag 12 september hadden we de opening. Klaas Drupsteen interviewde de deelnemende kunstenaars.

Ook organiseerden we Art Mediation-tours door Shirley Welten. Art Mediation is een – door het MoMA in New York ontwikkelde – methode om met een kleine groep aan de hand van een begeleider, wat langer bij getoonde kunst stil te staan teneinde die beter te zien. De begeleider (de mediator) wil de bezoeker vertragen om vragen te stellen, reacties te verzamelen en meningen te bespreken. Zo vormen de percepties van de groep de basis voor een collectief begrip van de getoonde kunstwerken.

Curator Jolanda Schouten over het ontstaan van deze expositie: “In de hortus concluses van de stad, tussen de straatstenen, op hele kleine braakliggende landjes, tegen gevels woekert een jungle. Misschien zoals Mondriaanzijn horizontalen en verticalen nodig had om een beeldtaal te vinden, kan ik vanuit een structuur los gaan, vloeien. Met mijn aan elkaar geplakte vellen bamboepapier, met mijn schemas, mijn kalenders en weekplanningen. Daar dwars doorheen. De jungle in mijn hoofd. 

Met een piepkleine paarse aubergine in mijn handpalm, uit mijn stadstuin van postzegelformaat stond ik tegenover hem. Dieppaars en supertrots. Ik vertelde over mijn tuinen, mijn haast wellustige liefde voor het wroeten in de aarde, over hoe gelukkig ik daarvan word, hoe ik tot rust kom, hoe ik kan zinken in mijn lichaam. Hetzelfde gevoel dat me overkomt me bij het schilderen van mijn enorme aquarellen, in dat ene moment van samenvallen met een penseel, met paarse waterverf bijvoorbeeld.”

Film Art Forever over Jolanda Schouten

Film Art Forever over Melanie Bosboom

Film Art Forever over ‘Wild Ei’

 

Affiche It’s a Jungle
12 sept. – 4 okt

 

Juni 2020 BETONGOLD : de stadslandschappen van Frans van Tartwijk 

De schilderijen van Frans van Tartwijk (1963; woon/werk Amsterdam) in deze expositie tonen vooral stadslandschappen. Je kijkt naar steden die je denkt te herkennen. Ze imponeren door hun groteske gebouwen. Dat alles surrealistisch is zie je pas op het tweede gezicht. Dat komt doordat wat je ziet éigenlijk ook niet ònmogelijk is. De sfeer van lokkende stedentrips in de magazines van vliegmaatschappijen in de rugleuning voor je. Inclusief enige bewustzijnsvernauwing vanwege het slaaptekort. Het lijkt tegelijk ergens en nergens op.

Tevens is in deze expositie nieuw werk te zien van Salomé Roodenburg (1994), met wie we onze allereerste expositie hadden in 2018.

In verband met Corona zonder officiële opening van vrijdag 12 juni en daarna gedurende 3 zaterdagen en zondagen van 12:00 tot 17:00 uur. In het eerste maakt de openstelling onderdeel uit van de Art Walk van de Utrechtse galeries.

Voorzijde flyer solo Frans van Tartwijk (juni 2020)

Jan Feb 2020 … Max Kisman: “Das tragische Schicksal des Heldentums”

Solo-expositie van deze internationaal gekende Nederlandse top-ontwerper en illustrator Max Kisman met Indonesische roots. Speciaal voor de Moving Gallery maakte Max een zeer bijzondere installatie-expositie, die gaat over de tragiek van de ongekozen vrijblijvendheid.

Opening zaterdag 18 januari door een andere grootheid uit de wereld van grafisch design en illustratie: Joost Swarte.
Openstelling : 18 & 19 januari, 24, 25 en 26 januari en 31 januari en 1 & 2 februari.
Ook op vrijdagavond 24 januari (18:00-21:00 uur) geopend in verband met de Art walk!

Affiche “Max Kisman : Das Tragische Schicksal des Heldentums”

Nov. 2019 …  New Waves : Herfstexpositie

Nieuw en verrassend werk van Nieuwe kunstenaars (althans voor Utrecht):

Melle de Boer, Janneke Berendsen, Suzanna van Oers, Floor Milou Smit, Akycha Tegelaar

UItnodiging & Flyer Expositie New Waves, najaar 2019

 

Juli 2019 … Works on Paper : Zomerexpositie

Vóór het begin van de zomervakantie brengen we een expositie van werken op papier van 10 kunstenaars:

Jasper Hagenaar, Max Kisman, Noor van der Brugge, Leo van Veldhoven, Raymond Boekelder, Sabine Liedtke, Kevin Nieuwenhuis, Astrid Oudheusden, Salomé Roodenburg, Roland Sohier en Arnoud van Mosselveld.

Moving Gallery, Utrecht
za/zo 6 en 7 juli en za/zo 13 en 14 juli 2019 van 12:00 tot 17:00 uur

Flyer zomerexpositie Works on Paper (juli 2019)

April 2019 … Elma Čavčić

31.03.2019 – 14.04.2019

De tweede expositie van de Moving Gallery draaide om Elma Čavčić. Zij studeerde in 2017 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar afstudeerwerk verbeeldde ze op een kleurrijke en symbolische manier de verhalen van haar moeder over de vluchtperiode uit Bosnië begin jaren negentig. In haar huidige werk speelt ze met de fascinatie voor macht, pracht en praal. Zij voegt de ironie en symboliek samen waardoor feestelijke en tegelijkertijd onheilspellende schilderijen en keramisch werk ontstaan.

Elma Cavcic : Flyer voor Elma’s solo expositie

Oktober 2018 …  Salomé Roodenburg

De in 2018 afgestudeerde kunstenares Salomé Roodenburg (1994) opende met een expositie van eindexamenwerk en nieuw werk dat zij in de zomer van 2018 heeft gemaakt. Salomé studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam, bij de afdeling Beeld & Taal. Op deze tweeledige opleiding ontwikkelde zij beeldend werk, bestaande uit schilderijen, tekeningen en soms sculpturen, èn een dichtbundel.

Omdat Salomé beeldend werkt met zowel beeld àls taal, zoekt zij ook manieren om deze kunstuitingsvormen te laten samenvallen in, bijvoorbeeld, een tentoonstelling. Niet op een letterlijke of illustratieve manier, maar op een associatieve manier, waarbij ze wel probeert tekst en beeld op hetzelfde vlak te laten afspelen, in plaats van op bladzijdes en muren.

Salomé wil bereiken dat de toeschouwer tijdens het bekijken van het werk het gevoel heeft dat er een proces gaande is; dat men niet naar een eindpunt kijkt, maar naar een levend werk: een eigen wereld die voor de toeschouwer even intrigerend als toegankelijk is.

Voorzijde uitnodigingskaart solo Salomé Roodenburg okt/nov 2018

Back To Top