skip to Main Content

Upcoming! We hebben we er voor gekozen de opening van Raakvlakken nog even aan te houden.
Uiteraard hopen we op korte termijn te kunnen openen.

Rik Berkhout en Maeve van Klaveren 
Maeve van Klaverens tekeningen in krijt, potlood en aquarelverf zijn uiterst ingetogen. We zien jonge vrouwen in schijnbare contemplatie, zich ogenschijnlijk niet bewust van welke kijker ook.
Het echte leven moet nog beginnen. Op andere plaatsen zien we armen en handen. Handen die intens aanraken en vasthouden. Dat wat we nu zo weinig mogen en wat velen zo dringend nodig hebben. Bij Maeve zijn de handen vrij om te voelen. Geen restricties.

Maeve van Klaveren: Monday (pastel op papier 29 x 29 cm)

Ogenschijnlijk is het contrast met de grafische voorstellingen van Rik Berkhout waarmee ze in deze expositie woorden gecombineerd, groot: zéker niet ingetogen maar nog wel in control. Schilderijen over ritme, licht en schaduw. Net als de tekeningen van Maeve zijn de schilderijen van Rik opgebouwd uit kleurvakken. De verrassing was dat de paletten van beide kunstenaars raakvlakken bleken te hebben: in hun kleurtonen worden ze familie van elkaar.
Rik laat in een andere ruimte ook schilderijen zien met letters, teksten : zijn Typopaintings.

Rik Berkhout: Geometric

 

Geweest:

It’s a Jungle! 

12 september – 4 oktober 2020

It’s a Jungle was een heel speciale – multimediale – expositie: zeven kunstenaars lieten zich inspireren door de wildernis in de stad en creëerden een urban jungle in onze galerie. Naar een idee van Jolanda Schouten, en verder met Melanie Bosboom, Reinier Lagendijk, Shirley Welten, Solar Infusion, Wild Ei en Anke Roder. Op zaterdag 12 september hadden we de opening. Klaas Drupsteen interviewde de deelnemende kunstenaars.

Ook organiseerden we Art Mediation-tours door Shirley Welten. Art Mediation is een – door het MoMA in New York ontwikkelde – methode om met een kleine groep aan de hand van een begeleider, wat langer bij getoonde kunst stil te staan teneinde die beter te zien. De begeleider (de mediator) wil de bezoeker vertragen om vragen te stellen, reacties te verzamelen en meningen te bespreken. Zo vormen de percepties van de groep de basis voor een collectief begrip van de getoonde kunstwerken.

Curator Jolanda Schouten over het ontstaan van deze expositie: “In de hortus concluses van de stad, tussen de straatstenen, op hele kleine braakliggende landjes, tegen gevels woekert een jungle. Misschien zoals Mondriaanzijn horizontalen en verticalen nodig had om een beeldtaal te vinden, kan ik vanuit een structuur los gaan, vloeien. Met mijn aan elkaar geplakte vellen bamboepapier, met mijn schemas, mijn kalenders en weekplanningen. Daar dwars doorheen. De jungle in mijn hoofd. 

Met een piepkleine paarse aubergine in mijn handpalm, uit mijn stadstuin van postzegelformaat stond ik tegenover hem. Dieppaars en supertrots. Ik vertelde over mijn tuinen, mijn haast wellustige liefde voor het wroeten in de aarde, over hoe gelukkig ik daarvan word, hoe ik tot rust kom, hoe ik kan zinken in mijn lichaam. Hetzelfde gevoel dat me overkomt me bij het schilderen van mijn enorme aquarellen, in dat ene moment van samenvallen met een penseel, met paarse waterverf bijvoorbeeld.”

Film Art Forever over Jolanda Schouten

Film Art Forever over Melanie Bosboom

Film Art Forever over ‘Wild Ei’

 

Affiche It’s a Jungle
12 sept. – 4 okt

 

BETONGOLD : de stadslandschappen van Frans van Tartwijk 

De schilderijen van Frans van Tartwijk (1963; woon/werk Amsterdam) in deze expositie tonen vooral stadslandschappen. Je kijkt naar steden die je denkt te herkennen. Ze imponeren door hun groteske gebouwen. Dat alles surrealistisch is zie je pas op het tweede gezicht. Dat komt doordat wat je ziet éigenlijk ook niet ònmogelijk is. De sfeer van lokkende stedentrips in de magazines van vliegmaatschappijen in de rugleuning voor je. Inclusief enige bewustzijnsvernauwing vanwege het slaaptekort. Het lijkt tegelijk ergens en nergens op.

Tevens is in deze expositie nieuw werk te zien van Salomé Roodenburg (1994), met wie we onze allereerste expositie hadden in 2018.

In verband met Corona zonder officiële opening van vrijdag 12 juni en daarna gedurende 3 zaterdagen en zondagen van 12:00 tot 17:00 uur. In het eerste maakt de openstelling onderdeel uit van de Art Walk van de Utrechtse galeries.

Voorzijde flyer solo Frans van Tartwijk (juni 2020)

Geweest

Max Kisman: “Das tragische Schicksal des Heldentums”

Solo-expositie van deze internationaal gekende Nederlandse top-ontwerper en illustrator Max Kisman met Indonesische roots. Speciaal voor de Moving Gallery maakte Max een zeer bijzondere installatie-expositie, die gaat over de tragiek van de ongekozen vrijblijvendheid.

Opening zaterdag 18 januari door een andere grootheid uit de wereld van grafisch design en illustratie: Joost Swarte.
Openstelling : 18 & 19 januari, 24, 25 en 26 januari en 31 januari en 1 & 2 februari.
Ook op vrijdagavond 24 januari (18:00-21:00 uur) geopend in verband met de Art walk!

Affiche “Max Kisman : Das Tragische Schicksal des Heldentums”

New Waves : Herfstexpositie

Nieuw en verrassend werk van Nieuwe kunstenaars (althans voor Utrecht):

Melle de Boer, Janneke Berendsen, Suzanna van Oers, Floor Milou Smit, Akycha Tegelaar

UItnodiging & Flyer Expositie New Waves, najaar 2019

 

Works on Paper : Zomerexpositie

Vóór het begin van de zomervakantie brengen we een expositie van werken op papier van 10 kunstenaars:

Jasper Hagenaar, Max Kisman, Noor van der Brugge, Leo van Veldhoven, Raymond Boekelder, Sabine Liedtke, Kevin Nieuwenhuis, Astrid Oudheusden, Salomé Roodenburg, Roland Sohier en Arnoud van Mosselveld.

Moving Gallery, Utrecht
za/zo 6 en 7 juli en za/zo 13 en 14 juli 2019 van 12:00 tot 17:00 uur

Flyer zomerexpositie Works on Paper (juli 2019)

Elma Čavčić
Moving Gallery, Utrecht
31.03.2019 – 14.04.2019

De tweede expositie van de Moving Gallery draaide om Elma Čavčić. Zij studeerde in 2017 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar afstudeerwerk verbeeldde ze op een kleurrijke en symbolische manier de verhalen van haar moeder over de vluchtperiode uit Bosnië begin jaren negentig. In haar huidige werk speelt ze met de fascinatie voor macht, pracht en praal. Zij voegt de ironie en symboliek samen waardoor feestelijke en tegelijkertijd onheilspellende schilderijen en keramisch werk ontstaan.

Elma Cavcic : Flyer voor Elma’s solo expositie

Salomé Roodenburg

De in 2018 afgestudeerde kunstenares Salomé Roodenburg (1994) opende met een expositie van eindexamenwerk en nieuw werk dat zij in de zomer van 2018 heeft gemaakt. Salomé studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam, bij de afdeling Beeld & Taal. Op deze tweeledige opleiding ontwikkelde zij beeldend werk, bestaande uit schilderijen, tekeningen en soms sculpturen, èn een dichtbundel.

Omdat Salomé beeldend werkt met zowel beeld àls taal, zoekt zij ook manieren om deze kunstuitingsvormen te laten samenvallen in, bijvoorbeeld, een tentoonstelling. Niet op een letterlijke of illustratieve manier, maar op een associatieve manier, waarbij ze wel probeert tekst en beeld op hetzelfde vlak te laten afspelen, in plaats van op bladzijdes en muren.

Salomé wil bereiken dat de toeschouwer tijdens het bekijken van het werk het gevoel heeft dat er een proces gaande is; dat men niet naar een eindpunt kijkt, maar naar een levend werk: een eigen wereld die voor de toeschouwer even intrigerend als toegankelijk is.

Voorzijde uitnodigingskaart solo Salomé Roodenburg okt/nov 2018

Back To Top